Wiadomości

Treść

   W dniu 12 stycznia 2018r. w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 im. O. Bujwida
  w Krakowie odbyły się

eliminacje okręgowe XXII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu
 i Żywności.

Tematyka Olimpiady obejmowała umiejętności teoretyczne z zakresu przedmiotów zawodowych gastronomicznych i przebiegała pod hasłem:

                              WARZYWA I OWOCE – PRZETWÓRSTWO I ROLA W ŻYWIENIU

Honorowy patronat nad Olimpiadą od wielu lat sprawuje Ministerstwo Edukacji Narodowej.

Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy 3 c T: ZUZANNA DRAPAŁA
 i DAWID GĘBAROWSKI,  których opiekunem była p. Lucyna Prorok.

Dodatkowymi atrakcjami w których mogli uczestniczyć uczniowie wraz z opiekunami były profesjonalnie przygotowane następujące pokazy kulinarne:

1. Elementy dekoracyjne w nowoczesnej gastronomii – kucharze Hotelu Novotel City West.

2. Synchroniczna obsługa gości oraz pokaz szablowania szampana – kelnerzy z restauracji Wierzynek w Krakowie.

3. Obróbka termiczna mięs: sous vide, flambirowanie potraw, stopnie wysmażenia mięs
po angielsku – mistrzowie kuchni z restauracji Wierzynek w Krakowie.

Zmaganiom olimpijczyków towarzyszył pracownik naukowy Uniwersytetu Jagiellońskiego – pani prof. dr. hab. M Schlegel - Zawadzka oraz Wizytator Kuratorium Oświaty w Krakowie – pani M. Krysakowska.

W uroczystości podsumowującej Olimpiadę udział wzięli przedstawiciele Władz Krakowa, Kuratorium Oświaty w Krakowie, Małopolskiej Agencji Runku Rolnego, Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej oraz  Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników.

Uczniowie  wzorowo reprezentowali naszą szkołę i  trudnych zmaganiach konkursowych

(rywalizowało 99 uczestników z 54 małopolskich szkół ponadgimnazjalnych)
otrzymali wyróżnienie w postaci dyplomu za udział.