Wiadomości

Treść

06 grudnia 2017r. zostały ogłoszone wyniki finałowe prestiżowego Ogólnopolskiego Konkursu Cukierniczego Bake-Play („Zabawa Pieczeniem”), którego naczelnym organizatorem i jednocześnie przewodniczącym jury był Mistrz Świata w Cukiernictwie – pan M. Chojnowski oraz portal Akademia Mistrza wraz z firmą Kruszwica.

Tematem wiodącym III edycji Konkursu był: WODNY ŚWIAT, a zadaniem uczestnika było wykonanie tortu w stylu angielskim, ciasta lub deseru, który w składzie posiada takie surowce jak: margaryna Maestra Kremowa White MB, cynamon, czekolada, mango, gruszka.

Kolejnym krokiem było wysłanie zdjęć prac i receptur do oceny przez Komisję Konkursową, która kwalifikowała prace do zamieszczenia na portalu www.akademiamistrza.pl, według następujących wytycznych:

  • wygląd, estetyka wykonania

  • dobór składników, kreatywność, kompozycja smakowa

  • ilość składników z listy obowiązkowej

  • oryginalność wykonania, złożoność pracy konkursowej

  • pokazanie tematu, dekoracja, zastosowanie technik dekoracyjnych

Zgłoszone prace były szczegółowo sprawdzane przez 6 - cio osobowe jury składające się
z wielu znanych Polskich Mistrzów Cukiernictwa – m.in. p. Justynę Pałys, Jacka Ziębę, Michała Kumur, Justynę Łukasik – Russek oraz Marka Kopernika - następnie zaś odbywało się głosowanie Publiczności, za które można było uzyskać dodatkową nagrodę publiczności.

Wyzwanie ciężkiej pracy, ale jednocześnie dobrej zabawy podjęło troje uczniów naszej szkoły, kształcących się w zawodzie: cukiernik - z klas 1b branżowej i 3b ZSZ, których prace ściśle spełniły kryteria Regulaminu i zostały zaakceptowane przez Jury do opublikowania.

Uczniowie o których mowa to:

  1. TABIŚ MAGDALENA – praca: Życie na dnie Atlantyku - VI miejsce

  2. KNAPIK ANGELIKA – praca: Władca podwodnej krainy - VII miejsce

  3. BRATANIEC KINGA – praca: Głębia Oceanu - IX miejsce

Ogólnie w IV edycji konkursu udział wzięło 79 uczestników z całej Polski – uczniowie naszej szkoły zostali przygotowani przez p. Lucynę Prorok.

GRATULACJE!!!