Wiadomości

Treść

LEKCJE Z MISTRZEM KULINARNYM ROBERTEM SOWĄ

W dniu 04.01.2018r. w naszej szkole gościł bardzo znany i doceniany autorytet w dziedzinie Sztuki Kulinarnej – Pan Robert Sowa wraz z ekipą kucharzy – P. K. Baranowskim oraz p. K. Kornaszewskim, którzy wspólnie poprowadzili Warsztaty Kulinarne pod hasłem: „ Profesjonaliści w kuchni – przygotowanie do kariery”. Inicjatorem spotkania a zarazem sponsorem była firma Prymat, na czele
z koordynatorem ds. marketingu p. F. Lato.

W ramach spotkania firma Prymat zapewniła:

  • przyjazd Roberta Sowy i ekipy:
  • fartuszki dla wszystkich gotujących uczniów firmy Prymat na własność
  • zapas przypraw i produktów Prymat Gastro Line dla szkoły
  • certyfikaty imienne dla  uczniów
  • książkę kulinarną – „Krok po kroku z Robertem Sową” – dla każdego ucznia z osobistym autografem Mistrza
  • zakup i transport niezbędnych do gotowania wszystkich produktów dostarczonych
     w dniu szkolenia
  • tablice dotyczące zastosowania przypraw, przeznaczone na własność szkoły
  • plakaty informujące o wydarzeniu do rozwieszenia w szkole
  • przekazanie szkole jednego miejsca dla ucznia w konkursie Roberta Sowy "Kulinarny Talent"

Po uroczystym przywitaniu o godz.9.00 rozpoczęła się pierwsza tura warsztatów - uczniowie pod czujnym okiem Szefów Kuchni przygotowali poniższe dania:

  • mix 5 przekąsek (hummus, roladki z szynki parmeńskiej, nadziewane suszone pomidory, tapenade z czarnych oliwek, torcik z pumpernikla)
  • marynowana pieczona pierś kaczki ze śliwkami 
  • kardamonowe torciki bezowe z kremem na bazie mascarpone, ozdobione świeżymi owocami

W warsztatach kulinarnych uczestniczyło łącznie 45 uczniów, którzy byli bardzo zadowoleni
z wykonanych przez siebie potraw i wyrazili chęć uczestnictwa w następnych, gdyż takie wydarzenie to wspaniała i niezapomniana lekcja na żywo, odbywająca się w sympatycznej,  luźnej atmosferze, sprzyjającej kreowaniu pomysłów kulinarnych i szlifowaniu umiejętności zawodowych.

Sporządzone potrawy przeznaczone były do degustacji przez uczniów, którzy mogli zakosztować nowych, nieznanych w Małopolsce smaków, w tym kuchni innych narodów – a były to m.in. hummus, tapenada, sos vitello tonnato na bazie tuńczyka, sos na bazie sera pleśniowego gorgonzolla – podane z oliwkami, kaparami, pitą, tortillą ora pumperniklem.

W ramach zaproszenia i uczestnictwa w Warsztatach nasza szkoła otrzymała jedno miejsce do konkursu Roberta Sowy” Kulinarny Talent”, który odbędzie się w 21- 23 marca 2018r. podczas targów Euro Gastro w Warszawie i będzie to jubileuszowa X edycja.

Spraw związanych z organizacją  w/w przedsięwzięcia podjęła się p. Lucyna Prorok, która czuwała nad całością wydarzenia , które zostało upublicznione przez lokalne media – m.in. TV Gorlice, portal Halo Gorlice oraz Gazetę Gorlicką .

Na koniec warto w skrócie przedstawić sylwetkę i dorobek zawodowy naszego gościa

  • Urodzony 26.10.1966 r. w Krakowie
  • Kucharz, restaurator i autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej - kreator menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych w Polsce
  • Członek Klubu Szefów Kuchni i Komisji Gastronomicznej Polskiego Zrzeszenia Hoteli 
  • Honorowy Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni
  • Były Szef kuchni warszawskiego hotelu Jan III Sobieski (17 lat pracy)
  • Były nauczyciel wielu sławnych polskich kucharzy, takich jak Karol Okrasa.
  • Były kucharz polskiej reprezentacji w piłce nożnej.
  • W latach 2009-2012 skomponowane przez Roberta Sowę menu było serwowane
    w samolotach Polskich Linii Lotniczych LOT w klasie biznesowej
  • Występuje w programach telewizyjnych związanych z gastronomią
  • Gotuje z zaproszonymi gośćmi w kąciku kulinarnym w Dzień Dobry TVN
  • W roku 2004 wspólnie z Maciejem Kuroniem i Marcinem Budynkiem, Robert Sowa ustanowił rekord Guinnessa w kategorii największa grillowana ryba, a w roku 2008
    z Maciejem Kuroniem i Jarosławem Uścińskim - w kategorii największy symbol euro z sushi
  • Słynie ze smacznej kuchni z przyprawami firmy Prymat, z którą współpracuje od 2006 roku
     i jest jej ambasadorem
  • W 2004 r. odznaczony Oskarem Kulinarnym w kategorii Osobowość Kulinarna Roku.
  • W 2010 r. został wyróżniony Hermesem „Poradnika Restauratora” w kategorii Osobowość Gastronomii.
  • Od 2015 właściciel restauracji N31, mieszczącej się przy ulicy Nowogrodzkiej 31 w Warszawie, o której mówi:

Bardzo cieszę się restauracją, to mój drugi dom. Dużą przyjemność sprawia mi zajmowanie się gośćmi, których witam codziennie, podchodzę do stolików, pytam czy smakuje i czy są zadowoleni. Lubię im dogadzać, spełniać ich zachcianki kulinarne. Jest pysznie!

  • 27 listopada 2016 roku restauracja N31 by Robert Sowa otrzymała rekomendację prestiżowego Kulinarnego Instytutu Francuskiego Gault&Millau!  - wyróżnienie słynnego, żółtego przewodnika w postaci dwóch czapek, co oznacza, że jego praca została doceniona przez wybitne grono znawców i krytyków kulinarnych.
  • 20 października 2017 r. w Pałacu Sobańskich w Warszawie, otrzymał dwie najważniejsze statuetki – dla Szefa Kuchni Roku 2017 oraz dla N31 restaurant & bar jako najlepszej restauracji.
  • Autor książek („W poszukiwaniu smaku doskonałego”, „Esencja Smaku”, „Romans Kulinarny”, „ Krok po kroku z Robertem Sową”, która została Książką Kucharską 2016 r.)
  • Pomysłodawca i twórca "Kulinarnego Talentu" najbardziej medialnego konkursu dla młodych adeptów sztuki kulinarnej, który co roku cieszy się ogromnym zainteresowaniem całej branży gastronomicznej,
  • Prowadzi wiele spotkań z młodzieżą, często odwiedza szkoły gastronomiczne, w których przeprowadza szkolenia o szeroko rozwiniętej tematyce.

RELACJA TV GORLICE: