Przejdź do treści
Banner Szkieletor
Przejdź do stopki

Wiadomości

Wiadomości

Treść

W dniach 7-9 grudnia 2017r. w Rzeszowie odbył się XII EUROPEJSKI KONKURS KULINARNY EKOGALA 2017 ogłoszony pod patronatem:

  • Marszałka Województwa Podkarpackiego,

  • Prezydenta Miasta Rzeszowa

  • Podkarpackiego Kuratora Oświaty

  • Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni OSSKiC,

Organizatorem EKK był Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, natomiast partnerami
i sponsorami nagród byli:

  • Firma Prymat

  • Firma Valrhona

  • Firma Bistro Serwis

  • Zakład Mięsny Jasiołka

  • Urząd Marszałkowski

  • Firma Oerlemans

Patronat medialny nad konkursem sprawowały:

  • Portal gastronomiczny News Gastro.pl

  • Portal gastronomiczny Gastrona.pl

  • Papaja.pl

  • Polskie Radio Rzeszów

  • Gastronomia na obcasach

  • TVP Rzeszów

  • Architektura Kulinarna

  • Blog Przepis na przepis

  • Architektura Kulinarna

  • Poradnik Restauratora

  • Polskie Drogi Gastronomii

 

Głównym celem konkursu było poszerzanie zainteresowania europejską sztuką kulinarną oraz upowszechnianie naturalnych surowców i tradycyjnych metod produkcji, a także konfrontacja możliwości uczniów szkół gastronomicznych z kraju i zagranicy.

W konkursie finałowym uczestniczyło 12 ściśle zakwalifikowanych dwuosobowych drużyn uczniowskich z europejskich szkół gastronomicznych, do których zaliczały się : Rzeszów, Słowacja /Trebisov/, Ukraina /Iwano-Frankiwsk/,Lwów, Bochnia, Gorlice, Jarosław, Ropczyce, Sandomierz, Zakopane, Iwonicz Zdrój (2 szkoły).

Temat konkursu brzmiał: Kierunek: Wieprzowina, natomiast zadaniem uczestników, którzy pracowali w dwuosobowych zespołach było wykonanie 8 porcji dania zasadniczego, opartego na wykorzystaniu polędwiczki wieprzowej oraz obowiązkowo: sera koziego, ziemniaków, bobu, fasolki żółtej szparagowej (mrożonek firmy Oerlemans). Skomponowana potrawa miała zachować jak najwyższą wartość odżywczą, a czas jej wykonania nie mógł przekroczyć 60 minut, gdyż skutkowało to uzyskaniem punktów ujemnych.

Naszą szkołę reprezentowała drużyna uczniowska z klasy 3b ZSZ, przygotowana przez panią Lucynę Prorok, w składzie: KINGA BRATANIEC oraz WERONIKA MATAŁA, która zakwalifikowała się do ścisłego finału 12-tu najlepszych uczniów, poprzez wysłanie zgłoszenia, receptury i zdjęcia potrawy, którą były:

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W KOLOROWYM PIEPRZU Z SOSEM Z SERA PLEŚNIOWEGO I KUREK
NA POSŁANIU PUREE Z BOBU I SERA KOZIEGO, PODANE Z ZEMNIAKAMI DUCHESSE ORAZ GLAZUROWANĄ FASOLKĄ I MARCHEWKĄ W SZYNCE PARMEŃSKIEJ

Zmagania konkursowe oceniało Jury profesjonalne, Jury degustacyjne oraz Jury techniczne, z których każde z osobna przydzielało punkty uczestnikom.

W tegorocznej XII edycji skład Komisji Sędziowskiej wyglądał następująco:

JURY PROFESJONALNE:

  • Marcin Purgacz – Ambasador Marki Podkarpackie Smaki

  • Mariusz Nowicki – Executive Chef, przedstawiciel Zarządu OSSKiC,

  • Krzysztof Gawlik – Executive Chef, Master Chef

  • Marcin Dudek – Executive Chef Hotel Best Western Q Kraków ****

  • Sebastian Krauzowicz – Executive Chef Restauracji Sfera

  • Michał Kuduk – Executive Chef Hotel Blue Diamond Active SPA ****– Executive Chef Hotel Hilton Garden Inn**** - Rzeszów

  • Mariusz Nazimek – Szef kuchni Restauracji „LUKR” Rzeszów,

  • Anna Strażyńska – Executive Chef Restauracji “Tawerna Kapitańska” - Oława

JURY TECHNICZNE:

  • Patryk Mach - Chef w restauracji Simple Hotelu Blue Diamond ****, członek Kadry Narodowej Kucharzy Juniorów, Brązowy medalista Mistrzostw Świata w Erfurcie,

  • Maciej Pasternak – Executive Chef kuchni restauracji Radość

 

JURY DEGUSTACYJNE:

  • Szymon Berłowski - bloger kulinarny „Przepis na przepis” i „Pimp My Pancakes”, uczestnik programu Master Chef,

  • Krzysztof Zieliński – dyrektor ds. promocji Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarapcia „Pro Carpathia”, animator Kulinarnego Szlaku Podkarpacia, redaktor i felietonista, smakosz i znawca kuchni regionalnej,

  • Edyta Podkulska – Rzeszów, właściciel Hotelu Metropolitan****

  • Agnieszka Hajbura – Michałowska – restauratorka, trener biznesu

W zmaganiach finałowych, drużyna reprezentująca ZSZ Gorlice, otrzymała wyróżnienie
od Jury Technicznego
za: właściwą organizację mise en place, czystość stanowiska pracy, wydanie 8 porcji potrawy w określonym regulaminem czasie i prezentację ustną potrawy.

Nagrodami rzeczowymi, zdobytymi przez uczestniczki są:

  • Dyplomy za uczestnictwo

  • Bluzy, zapaski i zestaw przypraw z logo firmy Prymat

  • Syfon do bitej śmietany firmy Hendi

GRATULUJEMY OSIĄGNIĘTEGO SUKCESU !

2009573