Przejdź do treści
Banner Szkieletor
Przejdź do stopki

Wiadomości

Wyjazdowe praktyki zawodowe - Erasmus - maj 2023

Treść

Właśnie mija miesiąc maj a wraz z nim wiele ważnych wydarzeń z życia szkoły. Jednym z najistotniejszych był zakończony 12 maja, pierwszy wyjazd młodzieży na zagraniczne praktyki do Grecji, w ramach uzyskanej Akredytacji Erasmus. Pozwoli ona przez pięć kolejnych lat poznawać kulturę pracy oraz skarby narodowe Grecji i Włoch.

Relacje z wyjazdu można zobaczyć na szkolnym profilu Facebooka.

Udziałem uczestników były pozytywne emocje i wiele nowych doświadczeń, które z pewnością zaprocentują w dalszym kształceniu oraz przyszłym życiu zawodowym.

Wszystko rozpoczęło się jeszcze w kwietniu. Warto prześledzić kolejne dni wspaniałej szkolnej przygody.

30.04.2023 niedziela

Przygoda z Grecją się rozpoczyna. Szczęśliwi uczestnicy dojechali cało i zdrowo do hotelu Golden Sun na Riwierze Olimpijskiej. Przywitała ich świetna pogoda i piękne błękitne morze Egejskie. Przed nimi wielka przygoda i niezapomniane wrażenia, a przede wszystkim ogromna możliwość zdobycia praktycznej wiedzy w swoich specjalizacjach zawodowych.

01.05.2023 poniedziałek

Wszyscy uczniowie pełni energii zabrali się do pracy.  Technicy budownictwa i robót wykończeniowych asystowali w prostych pracach budowlanych a także zadbali o należyty wygląd terenów wspólnych hotelu – plaży i boiska, zdobywając przy tym nowe umiejętności pracy zespołowej i organizacji przestrzeni roboczej. Technicy żywienia i usług gastronomicznych poznali specyfikę pracy w restauracji w środowisku międzynarodowym oraz czynniki wpływające na popyt na usługi gastronomiczne. Zapoznali się także z usługami gastronomicznymi, jakie oferuje hotel, w którym mieszkali i jednocześnie odbywali praktyki zawodowe. Wreszcie przyszedł czas na przygotowanie żywności do wydania gościom hotelowym w posiłkach serwowanych w hotelu, a także na serwisie w restauracji hotelowej.

2.05.2023 wtorek

Technicy robót wykończeniowych wraz z technikiem budownictwa w ramach powierzonych zadań, w asyście mentora kontynuowali prace konserwacyjne na terenie hotelu, jednocześnie szlifując świeżo zdobyte umiejętności zawodowe i personalne. Poznali przy tym i od razu wykorzystali w praktyce różne rodzaje sprzętu i typy materiałów budowlanych używane podczas prac konserwacyjnych i drobnych prac remontowych.

Technicy żywienia i usług gastronomicznych, podczas praktyk zawodowych poznawali warunki przechowywania żywności krótko i długoterminowej oraz procesy i zmiany jakie zachodzą w żywności w trakcie magazynowania, a ponadto poznawali specyfikację techniczną oraz zasady obsługi maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji gastronomicznej oraz obsługi gości hotelowych.

To był dzień pełen nowych wyzwań zawodowych i jednocześnie asymilacja w nowym międzynarodowym środowisku, pozwalająca poznać siebie lepiej.

3.05.2023 środa

Środa przywitała uczestników wyjazdu całkowitą zmianą pogody. Ale wcale to ich nie zniechęciło do zdobywania nowych umiejętności zawodowych i szlifowania już tych jakie już posiedli. W dalszym ciągu w ramach zajęć realizowane były zadania remontowe na terenie hotelu, oraz nowe ciekawe elementy związane z technologiami stosowanymi w Grecji. Uczniowie mieli między innymi za zadanie zidentyfikować podstawowe surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze stosowane w produkcji gastronomicznej, poznawali warunki prawidłowego przechowywania żywności i możliwości jej zabezpieczenia przy zachowaniu bezpieczeństwa i jakości. 

W drugiej części dnia, pomiędzy praktykami, kiedy pojawiło się krótkie okienko pogodowe, odbyła się gra miejska w Platamonas - małej turystycznej miejscowości położonej na Riwierze Olimpijskiej. Czas na integrację jest zawsze mile widziany, a zwłaszcza gdy przy tym idzie w parze z kreatywnym rozwiązywaniem zadań.

4.05.2023 czwartek

Po każdej burzy wychodzi słońce. Tak samo było tym razem, gdy słońce pojawiło się o poranku. Uczniowie pełniący dyżur w kuchni hotelowej, uczyli się przygotowywać desery. Pod czujnym okiem głównego kucharza sporządzali mleczne rizogalo na bazie jogurtu z dodatkiem kruszonki i konfitury. Praktyczne formy poznawana lokalnych dań i deserów przybliżają uczniów do jeszcze lepszego zaznajomienia się z tradycyjną grecką kuchnią. 

Budowlańcy tym razem wykonywali drobne roboty wykończeniowe w lokalnej szkole w miejscowości Pyrgetos. Podczas wizyty służyli pomocą i doświadczeniem realizując podstawowe prace tynkarskie mające na celu zlikwidowanie ubytków w ścianach w jednej z sal gimnastycznych.

5.05.2023 piątek

Ten dzień zamykał pierwszy tydzień praktyk zawodowych w Grecji.

Budowlańcy podczas praktyk mieli okazję zapoznać się z narzędziem często używanym przez techników i inżynierów do projektowania – Autocad. Podczas zajęć poznawali działanie tego programu oraz mogli w praktyce zastosować świeżo zdobytą wiedzę i wykonać szkice swoich pierwszych projektów. Uczniowie zawodów gastronomicznych pełniąc dyżur w restauracji hotelowej oraz kuchni asystowali podczas przygotowywania dań do wydania gościom hotelowym, oraz przy ich serwowaniu.

Po praktykach, popołudniową porą był czas na lokalną wycieczkę do wioski położonej u stóp Masywu Olimpu. Stary Pantaleimon to tradycyjne górskie miasteczko zaklęte w kamieniu. Podczas spaceru urokliwymi uliczkami, mieliśmy wyjątkową okazję skosztować tradycyjnych wyrobów na bazie miodu, jagód koumaro czy też kasztana jadalnego, a wszystko to w otoczeniu przepięknej scenerii panoramy Riwiery Olimpijskiej.

6.05.2023 sobota 

Po pracowitym tygodniu przyszedł czas na upragniony weekend. W ramach bogatego programu kulturowego uczestnicy udali się na wycieczkę zobaczyć słynne klasztory „zawieszone w powietrzu” - Meteory. Pierwszym etapem naszego zwiedzania była wizyta w wytwórni ikon, gdzie jak się dowiedzieliśmy, ikony się pisze, a nie maluje. Po ciekawej prezentacji, przyszedł czas na zwiedzanie Klasztoru Varlaam. Zwiedzanie zakończono w kilku miejscach widokowych, aby podziwiać niezwykłe piękno Meteorów i zrobić sobie pamiątkowe zdjęcia.

 

7.05.2023 niedziela

Niedziela była dniem wycieczki na wyspę Skiathos. Wczesnym rankiem, po śniadaniu wyruszono autokarem w drogę. Z portu w Amaliapoli wypłynięto statkiem Kapitana Kostasa i załogą Elizabeth Cruises w fantastyczny rejs. Na statku był czas zarówno na zabawę jak i naukę typowo greckich tańców. Po dopłynięciu do wyspy udano się na zwiedzanie miasta Skiathos. Zwiedzano między innymi kościół świętego Mikołaja, skąd widać było całą panoramę miasta i okolicy. Następnie przyszedł czas na pyszny posiłek w lokalnej tawernie, a później wolny czas na drobne zakupy pamiątek lub spacer. W drodze powrotnej statek zawinął opodal plaży Koukounaries - plaża szyszkowa ze złotym piaskiem. Tam był czas na pływanie w morzu i opalanie się. W hotelu, na uczestników wycieczki czekała pyszna kolacja.

8.05.2023 poniedziałek 

Rozpoczął się drugi tydzień praktyk zawodowych w Grecji. Żywieniowcy planowali etapy sporządzenia dań z półproduktów zaczynając od organizacji stanowiska pracy po zasady doprawienia żywności. Poznali przy tym również sposoby zabezpieczenia potraw do momentu ich ekspedycji oraz sposoby oceny ich jakości. W drugiej części dnia wcielili się w role greckiego master chefa i na lokalnym targu, mieli za zadanie odnaleźć składniki przydzielonych wczesnej greckich potraw i w ciekawy sposób zaprezentować ich przygotowanie.

Budowlańcy kontynuując prace w miejscowej szkole, asystowali podczas robót wykończeniowych, obróbek tynkarskich i izolacyjnych. Szybko i sprawnie poradzili sobie z powierzonymi zadaniami.

W ramach poznawania Grecji, jej historii, kultury i najpiękniejszych miejsc, kontynuowano program kulturowy lokalną wycieczką do miasteczka Litochoro i wąwozu rzeki Enipeas położonego u stóp masywu Olimpu. Spacer wciąż działającym akweduktem wybudowanym na jednej z jego stromych, skalnych ścian dał możliwość podziwiania piękna natury i malowniczych widoków lasów u podnóża Olimpu. Wyjątkowo przyjemny mikroklimat panujący w wąwozie sprawił, że każdy mógł wziąć oddech świeżego powietrza i naładować baterie na kolejne dni trwającej przygody w Grecji.

9.05.2023 wtorek

Praktyki zawodowe w Grecji trwają w najlepsze, co pozwala na zdobywanie nowych doświadczeń i umiejętności. Technicy budownictwa i robót wykończeniowych znając już bardzo dobrze program Autocad, dzielnie mierzyli się z kolejnymi wyzwaniami związanymi z projektowaniem. Technolodzy żywienia i usług gastronomicznych uczyli się stosować receptury gastronomiczne i przygotowywania sali do wykonywania usług gastronomicznych. Poznawali przy tym także zasady ustawiania stołów, wyznaczania miejsca i ułożenia sprzętów podczas różnego rodzaju posiłków. W drugiej części dnia, podczas asysty w kuchni hotelowej, wraz z głównym kucharzem służyli wsparciem przy przygotowaniu potraw, sałatek i deserów serwowanych podczas posiłku w restauracji hotelowej. 

10.05.2023 środa

Tego dnia nasi technolodzy żywienia i usług gastronomicznych uczyli się w praktyczny i przystępny sposób przygotowywać różnego rodzaju kawy, podczas kursu baristy. Kawa wśród greckiej społeczności to bardzo popularny i ceniony napój, serwowany zarówno na ciepło jak i na zimno, a nasi technolodzy zdobywali wiedzę w jakże smakowitym wydaniu. 

Technik budownictwa i robót wykończeniowych zakasał rękawy i kontynuował poprzednio rozpoczętą pracę. Mógł asystować i oceniać wykonanie robót wykończeniowych, aby w przyszłości wiedzieć, które elementy pracy jako pierwsze wpływają na jakość wykonania. W ramach zadań praktycznych, doskonalił swoje umiejętności podczas malowania i szpachlowania. 

W drugiej części dnia, całą grupą udano się na wycieczkę do Salonik. Wraz z Panią przewodnik, odwiedzono najbardziej charakterystyczne punkty tego miasta - Białą Wieżę, Łuk Galeriusza, Bazylikę św. Dymitra oraz plac Arystotelesa. Był to także ostatni moment na zakupy pamiątek z Grecji.

11.05.2023 czwartek

Czwartek to przedostatni dzień pobytu na gościnnej greckiej ziemi. Trwały normalne zajęcia wzbogacające uczestników praktyk o świetne doświadczenia.

Popołudniową porą w ramach praktyk wyjazdowych udano się do winnicy, gdzie podczas wykładu, przedstawiony został cały proces produkcji wina, począwszy od upraw odpowiednich szczepów winorośli, poprzez zbiory i fermentację, a na butelkowaniu kończąc.

12.05.2023 piątek

Koniec pobytu, minęło 12 dni praktyk zawodowych w Grecji. Czas na podsumowanie efektów wyjazdu. Wraz z mentorami praktyk omówiono zrealizowany staż oraz nabyte kompetencje i nowe doświadczenia. Popołudniową porą nastąpiło uroczyste rozdanie dokumentów i certyfikatów potwierdzających zrealizowany staż zawodowy, a następnie wyruszyli w drogę powrotną do Polski. 

2160672